Sunday, December 27, 2009

Batman and the two heros
Our catch of the day
Yang sebuah atu orang yg sama mengail jua di bangau ani.Siok jua ramai2.
Udang masa ani banyak.Belurih kalau kan di ambil .Our tukang rambat ia tah tu dua org atu. yang paling banyak sekali rambat about 400g per catch.

The chief cook of the day is preparing for the ingredient menu of Udang + ikan kerapu(olih mengail) masak asam pedas.

Kg Bugis bersepadan dgn Brunei water.Kalau kan membali Lukan, abis dia bejual tu.The village has no electric, no water supply, communication network and no school. sama jua Bugis di Usukan kecil Labuan.But Bugis people at Bangau river are more modernise and good looking compared with those who lived at Usukan island, when I visited the island 2 year ago for diving and picnicing at Kuraman Island. Dulu2nya abis dia ani memberi takut ni..

Our Lunch time with simple menu Masak Ikan Kerapu + Udang masak asam pedas.Nyaman makan disungai ani...Udangnya manis..


It was my 1st fishing trip since many years ago ke Sungai Bangau with team parther, wan and Mohai.it brings me the good time with not only fishing but also netting shrimps, cooking ,sight- seeing of the river network and the water village at kg Bugis.Soik jua makan angin and membuang gian.Walau pun olih inda banyak tapi enjoy.Sana atu klu mengail malam adakan ditarik.Ganya memberi takut. psl mcm2 ada.he..he..

Our catch of the day: Kerapu bini(Lady Grouper) ,Languran, mini beberahan, mini ungah,kerapu,sumbilang, Udang(3kg) olih merambat dan lain2.
Menu for our Lunch: Udang + Ikan Kerapu, masak Asam pedas.Nyaman masak dilaut ani.Siapa2 kan mengorder sila hubungi ke laman webnya.he..baibun..
Nama Chef cook: Chef Batman.
Water village on Photo: Kg Bugis di Sg Bangau.
cuaca: sangat baik with 0.001m ombak
Wind: Angin Raga.

Thursday, December 10, 2009

The Sea Head Hunter

Just imagine how big is the HammerHead shark ani. Do not know the reason why they cut the head off.Most probably they threw away the head, after they took this photo and the remainder was on board.

Wednesday, December 9, 2009


The kind was caught someway in di Northern Australia water Ianya terdapat juga diperairan Muara, iaitu pernah diperolihi olih bat sendiri di Batin pasir laut pelompong dan tempat lain berangkali ada. Lama sudah inda belurih ikan ani.Macam makin pupus sudah.


One of the Largest Stingray ever being caught
The fish was caught someway in Mekong river by foriegn angler.This size and species is still exist in Brunei Bay.It was long time ago when me and my late father caught one of the kind someway at the mouth of Brunei River(Tanjung semester (Near Pudak water Village). Pasal kuat inda pulang kuat.Tapi menaikkan keperahu, lama..dan isinya dimakan mcm gatah

Friday, December 4, 2009




Rezeki dimana
Team: Batman & Wan
Catch: Kelapahan,Bekalang biawak, Bekara,Ungah,Salmon,Santak,Lapak,kerapu, anduping dan Mcm2 ada.
Lokasi: Tempat biasa. Dkt Tkt ID dan CP
Bait: Life and fresh squids, temanong
The sea condition changed most of the time and not consistent.Most wind from the North East monsoon. But we managed to catch a lot of fish especially before and after the sunset.We have expected to catch more fish when we use fresh squids bait.

Friday, November 20, 2009

Batman return beraksi lagi


Team: Batman and din(selalu 2 orang saja)
Catch: Kelapahan(9),salmon (byk)and anduping.
Akhir kami tolak sedikit dlm pkl 8.00 pm.Malam ikan inda berapa makan, ada ombak sedikit.Mengail sotong saja kami .Pagi baru tah berpesta.Pelapahan dan salmon atu, iatah berumpankan sutong hidup dan fresh.Menunda dan menganjun malam kami, inda makan.

Sunday, October 25, 2009

Rezeki di mana2



Team: Batman,Wan dan Dillah
Catch: Lapak(3),Ketumbang,Ungah,beberahan,Anduping Lausu(8),Anduping(8),Languran sirip biru(3),sulit hijau (10), Ketambak dan mcm ada2.
Our catch this time, most of those are expensive and good fish.Walaupun ikan inda beberapa makan.Languran sirip biru atu olih menganjun malam.Dan Lapak, olih menunda(bottom trolling).Anduping Lausu , ketumbang dan lauk lain atu olih bejaul.Bat pakai umpan titir olih tunda(Byk makannya), sulai dan basong.Baik jua cuaca malam taguh,enjoy kami mengail.
Our fishing trip on 24/25 October 2009.

Monday, September 28, 2009



Rezeki di bulan shawal
catch: ungah, lapak, ketambak, pisang2 dan kerapu.
Kebanyakan olih berjaul pakai sutong fresh dan Basong.Laut masa ani ok jua.

Saturday, August 29, 2009

batman return go fishing



berpesta kelapahan dan ungah

Team: batman dan din
catch: kelapahan(9), ungah(8),lapak(7),ngian, salmon,beberahan,ketambak,dan mcm2 ada.
Teknik: bottom fishing, bejaul,berambur,anjun.
line: trilene 30lb ke 125lb.

Ungah makan magrib mengila. lepas atu mengail sotong kami dan baru tah kami bejaul malam memutuk2 laut.makan jua malam dan pagi baru tah kami berpesta kelapahan dan salmon.siok eh.. inda ingat kan balik lagi.ngalih..

Monday, August 17, 2009



Batman return berpesta lagi

Nama: Batman and yuno
Catch: Kalapahan,bemasa, ungah, lapak, anduping salmon, ketambak, banana2 dan mcm.
Sotong malam atu pajal.Mengail malam languran makan, ungah dan ikan takat. Tapi inda banyak.Ikan makan waktu suboh.inda pandai beranti2 makannya sampai habis umpan.Yg paling banyak tahun ani.kebanyakannya olih berjaul tu, perambut panjang.

Ikan makan mula malam hingga awal pagi .cuaca sangat baik dan aman

Wednesday, August 5, 2009

Batman return to Muara water

Batman Berpesta diujong Pelompong

Team: Batman seorg saja(jarang bedangan)
Tangkapan: Bemasa,Pari Daunan,Bekalang dan Yu Sanggul
Seperti biasa pagi awal batman memukat kambura di ujong sapo.Lapas belurih baru tah bat start mengail mula di ujong pasir batin pelompong(inda byk org tau tu).Batman bebekal ujang jua utk mengail.Biasanya umpan udang fresh, byk ikan lain makan. Batman mengunakan 4 pancing. Dua pancing berumpankan kembura hidup dan dua pakai udang berkupas.Pari and bangdus memakai udang dan bemasa, yu tunjang dan bekalang pakai kembura hidup.

Friday, July 24, 2009

Batman return to offshore


Rezeki dimana-mana
Team: Batman and wan beraksi lagi
Catch: Ungah, bekara,Lembaga,melabua,ambong2,languran,languran bantal, sulit merah,kerapu, ketambak dan mcm2 ada...
Teknik Bejaul bottom fishing.
Kan mengail sult kami inda ada. psl inda kana arus,inda berarus ba.. .Cuaca so very fine.he...he.

Batman return to offshore




Kancang2 lauknya
Team: Batman return dan wan
Catch: Ungah,languran bantal, lantaran,temanong, rumahan laki,anduping,ketambak dn mcmlah
Teknik: biasa ... bejaul
Umpan: Aur2, rumahan laki,temanong hidup
Arus: atas dari barat tepat dan daya bawah arus raga atau timor kali.
cuaca malam dan pagi.sebalah malam taguh bangat.Pagi saja ada umbak sedikit tapi fine lah.Menarik bemasa dua kali ing dapat.kuat dan sangkutkan nya





Thursday, July 23, 2009

batman return to sea


Berpesta beberahan sulit
Team: Batman return and wan
Catch: beberahan sulit, tembaga2,anduping, ketambah, ungah dan mcm2 ada...
Teknik berjaul ganya
Umpan sotong dan basong.
cuaca sampai pagi siok sekali taduh . we enjoyed our fishing lah.bejoget kami. he..he..

Batman return to jerudong


Berpesta ikan takat
Team: Batman return and saidin the poker
Catch: Ungah,anduping lausu,kepayang2,ketambak,ayam laut,lapih, anduping and mcm2 ada...
Teknik: Biasa saja berjaul
Umpan : Basong.
Arus: raga dan timor laut.
Mengail ikan takat saja.siok jua malam taduh .



Rezeki dimana2
Team: Batman and din
Tangkapan: cermin2,ungah,bekalang biawak pelapahan,beberahan anduping,ketambak, salmon dan many2
Teknik: biasa saja: belajul dan beranut
Umpan sotong hidup.
Lokasi: Laut jerujong ganya. inda jauh
Arus: cantik, dari barat daya.



Bamasa diujong pelompong kapal karam batin pasir
Team: seorg saja. jarang bawa team
Tangkapan: Bamasa 2 ekor
Arus: Ayer baru naik pasang melajak pagi
Umpan : Kambur hidup dan Udang Bekupas

Awal pagi sudah bat memukat kembura di Papatan. belurih ku dalam belasan ekor, baru tah ku mula belajau ke di ujong batin pelompong. Bat tabur dulu . Lepasa atu, balum batah ,kirikan terabang. Inda lama bemain, dlm 4 minit. baru tah naik keperahu, bemasa pertama dinaikan. Ikan lain masa atu inda ada iatah ganya tu.selalunya ada bekalang, pari makan tu. Bemasa kedua naik selapas 15mint. Menarik ikan di sana inda sama dengan dilaut dlm.Klu ikan bemasa menarik.memang kuat sebab ayer tuhur, 5 dapa saja. memang kancang.Ada lagi laut lain menarik, lagi tia memberi ijab. Tapi inda bedapat.

Wednesday, July 22, 2009

batman return and wan



Berpesta sulit merah

Team: Batman return dan Wan
Tangkapan: Sulit merah, anduping lausu,ketambak dan mcm lada..
Tekink: Berjaul perambut 7 dapa.
Arus: Laut berarus cantik

Awal malam start tia sudah makan ikan atu dan berhenti makan dlm pkl 10.00mlm.Biasanya sebelah pagi pkl 2 pagi selalunya makan lagi tu. sekali kami kaitit pagi atu 4 ekor saja dpt.Awal pagi kami balik.psl umpan inda ada.

Batman beraksi lagi



Rezeki dimana mana
Nama: Batman return and din
Teknik: Bottom fishing, tunda, beranyut
Umpan: Sotong hidup
Arus: Barat daya ke barat laut

Sudah sampai kedistanisi, mengail kami di dakat mas.. melurih anduping , banana2 dan masuk mega, mengail sotong pakai lampu terang. byk sotong kami dapat.ia tah kami kaillan sampai pagi.mcm2 lauk baik olih kami.liat saja dlm gambar.

Monday, May 25, 2009

batman return go fishing

Keadaan laut beombak. ada angin sedikit.

Masa ani arus timor laut dibawah ayer jerenih

Tuesday, May 12, 2009

rezeki dimana mana......



Tawih olih pagi seberat 10kg.Record tawih terbesar ialah 12.8kg pada tahun Mei 2008

Seperti biasa kami bertolak petang 5.30 pm ketempat yang dituju untuk mengambil umpan basong dan sulai. setelah mengambil umpan kami pun ketempat memancing ketakat di bawah ID.Kami mendapat beberapa ikan takat seperti anduping,pisang dan ketambak. Mlm kami pun memasang lampu utk mengail sutong. Alhamduillhah, sutong pajal mlm atu.Banyak takat kami aga.Ditakat Bawah CP.Ketika kami memancing, kedengaran ikan berkocah2 diatas ayer.Apa lagi dengan mengunakan ambor timbul inda bebatu, pakai umpan sutong hidup.Inda batah, kail kena ranjat2.Mlm atu pajal languran makan.Dan sambil mengail bottom fishing, kami belurih ungah, ikan putih dan sebagainya .Sampai waktu pagi dan suboh.Kami hanya dapat ikan tawih, bekalang biawak dan pelapahan saja.Selalunya waktu pagi atu tah kami berpesta tu.Overall, banyak jua olih kami.

Team: Batman dan Wan
Tangkapan: Languran,Cermin2,Ungah,Ketumbang, Bekalang Biawak,Ambong2,Anduping, ketambak dan mcm2 ada.
Bait: Sutong hidup, basong dan sulai.
Cuaca: Taduh malam atu.
Arus: Barat Laut.

 

blogger templates 3 columns | Blogger Templates