Sunday, June 27, 2010

The post with the catch
Ia tah ulih tadi ketam 18kg,Kerapu 2 ekor(masuk bubu) dan dll.
Ani tah namanya ketam batu. ada jua org panggil ketam kumpal.Selalu masuk bubu ni. Antara lainnya masuk bintur bubu seperti buntal kaban,bedukang,tekuyong, katam suri dll.


Actually membintur ketam adalah kegemaran batman dulu semasa belasan tahun.Lokasi membintur dulunya si kawasan sungai Gadong dekat Sekolah rendah pusar ulak hingga ke jambatan gadong atu.Suboh pagi awal sudah batman dengan kawan(sidi namanya) bejayuh pakai perahu jumpong kesana.Payah jua masa atu. Masa ani pakai bubu dulu2nya pakai bintur.Ia tah kalau diingat dulu2 atu sedih + memberi takut ada jua. Banyak kali bejumpa buaya dan biawak di sungai gadong atu.Ia tah minat atu inda jua berkubur. masih lagi mcm dulu.

Tadi membintur ku di persisiran dari tanjong puan ke sungai kenalian.Membangkit bubu awal pagi membawa rezeki.Banyak katam olih ku tapi yg kedua membangkit inda banyak.Baik jua awal balik tadi.pasal ada angin serta hujan meniup. As I reached sibabau base datang angin serta hujan labat.
Alhamdulillah.Dlm 18 kg kali katam + kerapu 1Kg masuk dalam bubu.

Team: Seorang saja.
Bubu katam: 80 biji.
Catch: 18kg ketam dan 1 kerapu.
Floating restuarant. Tutup. Inda ada pelangan.
Lokasi: Tanjong Puan,Sg Raya, Sg Bangau dan Sg Kealian
Tarikh: 27 Jun 2010

Thursday, June 24, 2010

video

video

Sunday, June 20, 2010

First time kami tiga org pki perahu 16' namely me, Wan and Mohai and the catch of the day.
Ia tah ulih kami tadi memukat sama membintur. Ikan bilis atu banyak tia mengacau bah. Payah memisi.

Rezeki di seberang
Our plan actually kan turun fishing offshore. Pada hari petang sabtu, meliat tah kami dari jerudong beach keadaan ombak dilaut. Sekali diperhatikan punya basar ombak dilaut atu, berbiji2.
Jadi terpaksa tah cancelled lagi.Ke bangau paradise saja kami.

Tolak awal dari base Si Babau pakai baot 16' saja kami .Pukol 5.50 pagi sampai tah kami di seberang. Immediatly labuh bubu katam dari luar sg.Raya up to sg Kenalian.After finished setting up trap baru tah kami memukat.Memukat kembura actually untuk kan kami masak saja di laut tapi rezeki atu berlabih tia jua. Membintur pun kami dapat dalam 24kg but ketamnya kami ani inda banyak basar2.We returned to base dlm pkl 5.00pm kali.Our trip kali ani ok jua melepaskan gian turun kelaut.Nyaman jua tidur lapas ani.Ok see you all in the next episode.

Team: Batman, wan and mohai
Catch olih memukat: Kembura, bilis, kapas2, brusak dll. dlm 14kg
Trap: Ketam dlm 24kg lah.
Menu for lunch: Mcm biasa ikan kembura + udang + bilis , masak asam pedas
Tarikh: Sunday, 20Jun 2010.

Wednesday, June 16, 2010

Those are the 2 import players namely mr amin and mr malik yg pergi ke seberang memukat dan membintur.They looked very happy with their cute smile.Bukan apa masa di sg bangau tadi abis dia jumpa duyong.
Hasil tangkapan ketam dlm 12kg dan labih2 kembura, usus, brusak actully memukat kan dimasak saja.
Rest for lunch time di bawah pokok bakau di sg Bangau kecil. Masa ani kami sedang menunggu masakan ikan kembura masak asam pedas.Alhamdulillah, restuarant batman masa ani laku.Bilnya ada tu nanti.he..he..

Actually this trip ke bangau dan sg kenalian membintur dan memukat sekadar suka suka saja bersama kawan2 sekerja di tempat keraja. Pasal durang atu eski jua kan makan di restuarant Batman makan ikan rebus masak asam pedas dah kesampaian.

Biasa, tolak 6.00am dari Pangkalan Sibabau pakai boat 19' kali ani. Pasal yg durang atu damit2 badan abisdia.Inda byk org turun.Inda payah berqueue.Sampai seberang immediatly labuh bubu katam. 50 biji saja dibawa.After setting up bubu baru tah kami memukat kembura. Kembura masa atu inda pajal pasal masih surut.So we went cruising along the way to Bangau river membawa pelancong dua org atu .Disana kami jua berehat dekat kg Bugis bercerita sambil sarapan pagi.
Our trip this time was very much relexed and enjoyed.Membintur katam pun belurih walaupun 50 biji saja ditahan. Apa inda belurih mr. amin pakai baca2. Kedapatan bah mulutnya kerimut2. sambil membangkit bubu.He...he...Lastly we returned to Base awal sikit dlm pkl 3.30pm.

Team: Batman, Malik dan Amin
Catch of the day: Ketam, kembura, brusak dll
Teknik: Bubu katam(50 biji), Pukat kembura(8binata)
Good time trapping: Ayer pasang awal pagi
Chef cook:Chef Batman
Lokasi Membintur dan membubu: Sg kenalian and Sg Bangau outlet.
Tarikh: 16 Jun 2010

Sunday, June 13, 2010

Netting di seberang sana..

Batman dlm gambar ani masih menahan sakit di cucuk olih iting utik dan kitang.
ia tah lain usol ku atu. Macam ngalih ada jua.

Macam ikan kami dpt seperti senangin,puput(ikan mahal),Buntih, tangat, ketambak, kitang, sumbilang, pari, ketam dll.

Post diambil waktu menunggu ayer pasang malam crusing di perairan kuala sg Raya.Di depan atu menuju ke Sg Bangau.
Kelihatan ada batin(tanah timbul di tengah kuala. Scenary waktu ani was very beautiful umtuk photography dan bersiar2 membuang stress with the cooling air.

Memukat di waktu malam

Our trip this time bermalam memukat dekat dengan Sg Bangau.This is my first experience memukat 3" dan 2" suku disana. We departed from Sibabau base around 3.45pm . When we reached we immediatly tahan pukat before low tide.Bukan apa takut ketuhuran. Memukat kembura kami jua tapi kembura masa atu cuti.Semasa menunggu ayer pasang, ada angin kuat serta hujan dan kilat.Sikit lagi kami kana kitan. inda jauh dari perahu kami.Dlm pukul 12.30 mlm baru tah kami membangkit dan tarus balik.Masa atu batman injured kana inject utik dan kitang. Sakitnya speak no use. Banyak pulang ikan kami dapat atu, tapi masalahnya banyak ikan beriting seperti sumbilang, kitang, belais, utik, bedukang dll.Once sampai balik kerumah, we started memisi ikan hingga 4.45 pagi.Our experience was very enjoyable walau pun kana inject ikan + memberi kembang bulu.Baik jua my partner ani pemberani. Our target ikan andapong inda sesampaian. Seekong pun inda ada. Kan kesana lagi kami nanti, menunggu bulan besar.

Team: Biasa saja .Batman and Wan the robin
Catch: Senangin, puput(spesis ikan yg jarang ada dan mahal),buntih, tangat, kitang, ketambak, kerapu, sumbilang, utik, bilis, pari dan macam lagi.
Lokasi: Sg Raya outlet
Good time netting. Ayer mula bergerak pasang.
Date: 12/13 Jun 2010.

Sunday, June 6, 2010

The two heros and the catch.
Jenis jenis ikan seperti kembura, bilis,kitang, pahat2,andapung,gulama, tangat,brusak, ketam dam mcm2 ada
Around 12.50. rihat tah kami untuk lunch with kembura + bilis + prawn .Menu masakan ikan masak asam pedas + kunyit.Chef cook biasalah chef batman.

Si wan pasal makan no 1. Abis tu olihnya.

Our plan to go fishing offshore was cancelled because the weather did not allow us to go. So we just went to actually to Bangau river for fishing and netting kembura. When we reached Bangau river where we always netting shrimps.Kami merambatlah. Seekor saja kami dapat udang.So terpaksa tah kami cancelled our fishing activity. We went to pulau Alang.Banyak kembura kami dapat plus ikan 2 lain lah around 17kg. Actually di sana atu mcm2 ikan we can catch, namely kitang gulama, andapung, tangat. We returned to base dlm pkl 5.00pm.ngalih tangahnya psl terpukat bilis tah kami jua. Padas tangan lai.... He..he.. Anyhow we enjoyed very much lah. Janji turun ke laut. Sanang tah hati tu.See you all in the next eposide.

Team: Bat and Wan
Catch: Macam macam ada
lokasi: Dari pulau Alang ke kenalian outlet.
teknik: memukat saja 1"1/4 and 1" 3 hon, 10 binata.
Date: Sunday 6 Jun 2010

 

blogger templates 3 columns | Blogger Templates