Saturday, December 25, 2010

Batman and Spider man

Aksi gambar daripada bothe anglers with the catch of the day. Walau pun ayer dan arus inda berapa mengena/ baik. Memutik2 saja kami dari awal hingga akhir siang. Kalau inda dikarihi, semangat kuat dan bejarih, payah jua belurih.
We caught so many different kind of fish this time. All from the corals not far from the seashores.Kan jauh2 inda berani pasal ombak makin besar kelaut.


Rezeki di Hari Natal.

Team: Batman and Osman (spiderman)
Catch: Anduping,Bekalang biawak, melabua, sulit hijau, kakas,temenong,bekalang, santak, lantaran,belais,banana2 dan mcm2 ada.
Teknik: bottom fishing dan bejaul.
Lokasi: Diatas dan bawah takat Brunei patches.
Bait and Hook: mcm biasa. Rumahan and basong; Hooks 8lb - 40 lb trilene.
Cuaca: No good
Sea current: Atas ayer Barat daya dan bawah arus timor laut.Ayer sejok dibawah ayer.
Date of fishing: Saturday, 25 December 2010.

Our departure from Jerudong Base around 4.30 am.We thought the wheather would be fine as on the way crusing to the sea, the wave was not that big. Morning session, after we had have enough for our bait . We tried trolling for tengiri. Actually with the big wave , we knew that trolling for tengiri was a gamble. Jarang tengiri makan. So we have no choice fishing for our plan B, Bottom fishing. From early 10am until 3.30pm. We managed to catch around 25 kg with different kind olih memutik2,walaupun ombak besar menjadi2 pada siang hari.Dlm belasan kali ombak masuk dari caruk/depan perahu. Inda pulang memberi takut. Actually we enjoyed lah our trip.Refreshing and Theraphy mind .Lastly, I wish Happy Xmas to fishing bloggers, all anglers and others concerned. Salam untok semua.

Tuesday, December 21, 2010

Fishing off shore

The two heros sedang memberikan post yg ter baik(yg beside be atu khairul , Orang yg sudah lama bergiat memancing. Actually tiga org ni. yang satu inda mau begambar(os-man.)
Atu tah jenis dan bermacam ikan2 yg kami dapat. Enjoy jua lah inda beranti tangan menarik.

Early in the morning at 5.30 We off crusing from Jerudong Base to the sea. Our intention fishing actually kan menunda (trolling) Tengiri not far from the shore But our problem was we could not get much life bait. So not to return with an empty hand. We went bottom fishing to some of our corals .Alhamdudillah... olih memutik2 ada jua dibawa balik ikan seperti Temenong,Suilt hijau,Pelapahan, melabua dan mcm2 ada. The sea was a bit rough(beralun) We returned to Base a bit late sikit around 5.30pm because ikan makan sebelah petang.

Team: Batman, Osman(not in photo) and Khairul
Catch:Temenong,Pelapahan, menabua, sulit hijan,bekalang bulat,anduping,ayam laut dan mcm ada
Lokasi: Takat2 Offshore jerudong inda jauh dari pantai .10km ke 15km.
Teknik: Trolling, Bottom fishing dan ambor timbu dan bejaul.
Bait: Basong2 and Sulai
Line: 50lb - 12lb and hook 11 - 16 VMC
Sea current: Atas barat tapat dan bawah barat Daya.
Date of fishing: Tuesday, 21 December 2010. Di dlm bruneifishing atu salah date not on 20 Dec.
Weather: Berombak dan beralun .Siapa yg selalu sea sick tidak digalakkan turun memancing.

Saturday, December 18, 2010

The two heros is giving the best post walau pun ngalih rasanya.
Atu tah olih kami mengail dan memukat. Kalau inda beputus kail kami, ada jua harapan.

Departed in early morning at 5.40 am from Sibabau base and reached Bangau river around 6.00am. Usually a lot of fisherman from Sundar and Limbang netting shrimps together. This time was very quiet.Only us and other friend. Our luck netting was not that good. We only managed to catch around 4kg.While we were netting, we took some of the time line fishing. Ok lah we managed to catch grouper, lady grouper, Mini beberahan and others.

We returned to Base around 4.00pm. On the way from Bangau river , the weather was not really good. Ombak besar and angin raga meniup. Eventually, we were safe back home. Our trip this time was enjoyable specially our fishing trip. I saw few people mengail di Bangau.I think the good fishing season at Bangau river will be coming soon. Kalau inda berhujan.

Team: Batman and mohai
Catch: Grouper, Lady grouper, mini beberahan and shrimps
Fishing ground: Bangau River, near Bugis village
Line and Hook: 50lb -25lb and 11 to 9 VMC hooks
Fishing techniques: Mcm biasa pakai spool dan batu bepipih.
Weather: In side river ok , outside not ok.

Monday, December 6, 2010

Fishing and netting shrimps

Catch of the day namely lady grouper, shrimps, mini berahan, sumbilang sting ray and others.

The man and the catch

Reached Bangau early in the morning at 6.10am during the beginning high tide. I set up my net for shrimp. After few settings,I managed to catch 3 kilo shrimps more than enough for my fishing life bait. Inda kan mau beranti . kan memukat udang tah ganya. After netting I rushed to my favourite spot, di Kenalaian kecil.Hasilnya inda jua banyak , 3 kerapu bini, 1 mini beberahan, 1 sumbilang dan satu pari.I just try my luck and suka2 saja to visit to some of my fishing spots dibangau river. It a good sign sudah kalau kan mengail sometime after. Ganya ayer di kawasan kg bugis atu masih lagi menghitam pasal hujan selalu turun.I spent 3 hours fishing and then after that start lagi mengandang udang. I returned to Sibabau base awal sikit dalam 2.30 pm. Pasal di Bangau sunyi dan seram ,inda ada orang. Crusing on the way to Base. The weather was very perfect.Biasanya ada ombak.

Team: One man team
fishing catch: kerapu bini 3, mini beberahan 1, sumbilang 1 and pari 1 and others olig memukat
netting: 4 kg shrimps ++
Floating restuarant masih tutop.Customer inda ada.
Date: Monday, 6 December 2010



Saturday, December 4, 2010

Tangkapan as you can see like prawn, katam, kitang ,mini jaws and tiger prawn.
My latest post with my catch.

It has been a long time I did not post my fishing activity in my blog.Actually all this time I always go every weekend but only netting shrimps saja. My new experience also.

Macam biasa I departed Sibabau base at 5.50 am and as I reached at Bangau river, I set up all of my trap. I took me 1 hour to finish setting around 90 pcs. After setting baru tah mengandang udang. My catch for both was very good and very enjoyable although very tiring. I went home around 5.30pm.

Team: Seorang saja.
Catch: Shrimps (5kg) dan Crab (17kg) This time katamnya basar2,mini jaws,baby grouper and kitang.
Lokasi : Di luar sungai bangau.
bait: For trap crab, pakai kepala ayam.

Nice to see you all guys .

Thursday, August 12, 2010

The teams memberikan post yg paling cute and the catch
Katam kaluk, katam suri,bekalang, kembura, usus,brusak,satak,kirang dan mcm2 ada
Kami membintur katam kaluk dlm 60 biji saja, dan katam suri 25 biji.Katamsuri inga berapa ada.Tapi katam kaluk banyak kami dpt.

Rezeki bulan puasa

It had been along time I did not send my fishing edition activity.Bukan nya inda ada.Most of my week ends pergi ke seberang membintur katam seorang.Inda ku publish kan dlm blog.

Our outing kali ani membintur dan memukat.Actually it was my first time since all this years,Biasanya mengail saja di sebelah Pelompong and pelabohan muara.But this time lain sikit, membintur dan memukat.During our outing at sea sampai balik, Inda ju kerasaan ngalih dan kering leher.Tapi lapas menuci boat dan rihat. Baru tah kerasaan ngalihnya dan dahaga.But anyway, we mostly enjoyed lah.

We departed at Sibabau base at 5.45am and returned to base at 3.30pm. Alhamdudillah, katam ada dalam 20 kg dan katam suri 2kg dan ikan 2kg saja.

Team: Batman dan Mohai
Catch: Katam 20kg, Katam suri (2kg), kembura, bekalang, kirang2 , usus dan mcm2 ada.
Trap: Bintur(85 biji)
Pukat: 9 binata, 1" suku, .2omm
Restuarant: Tutup pasal bulan puasa.
Tarikh: Khamis 12 Ogos 2010. The 1st day puasa

Friday, July 2, 2010

Batman and the crab

The lone ranger the the catch.
Hasil tangkapan katam pada kali ini.Inda berapa basar2.Katamnya tapi banyak seperti tangkapan King carab di Bering sea dlm sebiji saja.
Tekuyong yg masuk bubu macam2 jenis dan bentoknya.Ada yg damit dan yang basar pun ada .Kalau kan Collection kulit tekuyong.Bagus di simpan.

Rezeki membubu ketam.

My trapping ground kali ani tempat lain . Di sebelah Sg. palu2 and Sg Aloh Besar Outlet dekat pulau kitang , ke depan sedikit. Tolak dari rumah very early 5.ooam and reached crabbing ground dlm 6.ooam. Dlm 80 biji bintur bubu dibawa.

Tangkapan banyak sedikit lah Alhamdudillah dalam 20 kilo tapi banyak yg damit2. Lain ketam sebelah sg. bangau atu basar2 katamnya .Di sebelah sini inda banyak basar.Masa mengatam disana banyak org pergi ke sg. Duou.Macam orang memukat dan mengail usolnya.Masa mengikat ketam kana sapik tah tangan ku tangahnya.Bukan dari ketam pulang. Sapit yg sudah tanggal dari badannya.Semasa memutik sapitnya dilantai perahu. Iatah memberi hairan.Baik jua dapat di buka dengan tangan .Ada jua sense nya walau pun tanggal sudah.

Masa ani mengatam saja batman di Muara, siok jua. Mengail ada tu nanti dalam jangka masa pendek ani pergi.

Team: Batman alone
Catch: Ketam (20kg) ++ dan others
Lokasi: Sg Palu2,Sg Aloh besar dan Selirong
Floating Restuarant: Masih jua tutup.Pelangan inda ada.
Cuaca: Lautan dkt sungai tenang

Sunday, June 27, 2010

The post with the catch
Ia tah ulih tadi ketam 18kg,Kerapu 2 ekor(masuk bubu) dan dll.
Ani tah namanya ketam batu. ada jua org panggil ketam kumpal.Selalu masuk bubu ni. Antara lainnya masuk bintur bubu seperti buntal kaban,bedukang,tekuyong, katam suri dll.


Actually membintur ketam adalah kegemaran batman dulu semasa belasan tahun.Lokasi membintur dulunya si kawasan sungai Gadong dekat Sekolah rendah pusar ulak hingga ke jambatan gadong atu.Suboh pagi awal sudah batman dengan kawan(sidi namanya) bejayuh pakai perahu jumpong kesana.Payah jua masa atu. Masa ani pakai bubu dulu2nya pakai bintur.Ia tah kalau diingat dulu2 atu sedih + memberi takut ada jua. Banyak kali bejumpa buaya dan biawak di sungai gadong atu.Ia tah minat atu inda jua berkubur. masih lagi mcm dulu.

Tadi membintur ku di persisiran dari tanjong puan ke sungai kenalian.Membangkit bubu awal pagi membawa rezeki.Banyak katam olih ku tapi yg kedua membangkit inda banyak.Baik jua awal balik tadi.pasal ada angin serta hujan meniup. As I reached sibabau base datang angin serta hujan labat.
Alhamdulillah.Dlm 18 kg kali katam + kerapu 1Kg masuk dalam bubu.

Team: Seorang saja.
Bubu katam: 80 biji.
Catch: 18kg ketam dan 1 kerapu.
Floating restuarant. Tutup. Inda ada pelangan.
Lokasi: Tanjong Puan,Sg Raya, Sg Bangau dan Sg Kealian
Tarikh: 27 Jun 2010

Thursday, June 24, 2010

Sunday, June 20, 2010

First time kami tiga org pki perahu 16' namely me, Wan and Mohai and the catch of the day.
Ia tah ulih kami tadi memukat sama membintur. Ikan bilis atu banyak tia mengacau bah. Payah memisi.

Rezeki di seberang
Our plan actually kan turun fishing offshore. Pada hari petang sabtu, meliat tah kami dari jerudong beach keadaan ombak dilaut. Sekali diperhatikan punya basar ombak dilaut atu, berbiji2.
Jadi terpaksa tah cancelled lagi.Ke bangau paradise saja kami.

Tolak awal dari base Si Babau pakai baot 16' saja kami .Pukol 5.50 pagi sampai tah kami di seberang. Immediatly labuh bubu katam dari luar sg.Raya up to sg Kenalian.After finished setting up trap baru tah kami memukat.Memukat kembura actually untuk kan kami masak saja di laut tapi rezeki atu berlabih tia jua. Membintur pun kami dapat dalam 24kg but ketamnya kami ani inda banyak basar2.We returned to base dlm pkl 5.00pm kali.Our trip kali ani ok jua melepaskan gian turun kelaut.Nyaman jua tidur lapas ani.Ok see you all in the next episode.

Team: Batman, wan and mohai
Catch olih memukat: Kembura, bilis, kapas2, brusak dll. dlm 14kg
Trap: Ketam dlm 24kg lah.
Menu for lunch: Mcm biasa ikan kembura + udang + bilis , masak asam pedas
Tarikh: Sunday, 20Jun 2010.

Wednesday, June 16, 2010

Those are the 2 import players namely mr amin and mr malik yg pergi ke seberang memukat dan membintur.They looked very happy with their cute smile.Bukan apa masa di sg bangau tadi abis dia jumpa duyong.
Hasil tangkapan ketam dlm 12kg dan labih2 kembura, usus, brusak actully memukat kan dimasak saja.
Rest for lunch time di bawah pokok bakau di sg Bangau kecil. Masa ani kami sedang menunggu masakan ikan kembura masak asam pedas.Alhamdulillah, restuarant batman masa ani laku.Bilnya ada tu nanti.he..he..

Actually this trip ke bangau dan sg kenalian membintur dan memukat sekadar suka suka saja bersama kawan2 sekerja di tempat keraja. Pasal durang atu eski jua kan makan di restuarant Batman makan ikan rebus masak asam pedas dah kesampaian.

Biasa, tolak 6.00am dari Pangkalan Sibabau pakai boat 19' kali ani. Pasal yg durang atu damit2 badan abisdia.Inda byk org turun.Inda payah berqueue.Sampai seberang immediatly labuh bubu katam. 50 biji saja dibawa.After setting up bubu baru tah kami memukat kembura. Kembura masa atu inda pajal pasal masih surut.So we went cruising along the way to Bangau river membawa pelancong dua org atu .Disana kami jua berehat dekat kg Bugis bercerita sambil sarapan pagi.
Our trip this time was very much relexed and enjoyed.Membintur katam pun belurih walaupun 50 biji saja ditahan. Apa inda belurih mr. amin pakai baca2. Kedapatan bah mulutnya kerimut2. sambil membangkit bubu.He...he...Lastly we returned to Base awal sikit dlm pkl 3.30pm.

Team: Batman, Malik dan Amin
Catch of the day: Ketam, kembura, brusak dll
Teknik: Bubu katam(50 biji), Pukat kembura(8binata)
Good time trapping: Ayer pasang awal pagi
Chef cook:Chef Batman
Lokasi Membintur dan membubu: Sg kenalian and Sg Bangau outlet.
Tarikh: 16 Jun 2010

Sunday, June 13, 2010

Netting di seberang sana..

Batman dlm gambar ani masih menahan sakit di cucuk olih iting utik dan kitang.
ia tah lain usol ku atu. Macam ngalih ada jua.

Macam ikan kami dpt seperti senangin,puput(ikan mahal),Buntih, tangat, ketambak, kitang, sumbilang, pari, ketam dll.

Post diambil waktu menunggu ayer pasang malam crusing di perairan kuala sg Raya.Di depan atu menuju ke Sg Bangau.
Kelihatan ada batin(tanah timbul di tengah kuala. Scenary waktu ani was very beautiful umtuk photography dan bersiar2 membuang stress with the cooling air.

Memukat di waktu malam

Our trip this time bermalam memukat dekat dengan Sg Bangau.This is my first experience memukat 3" dan 2" suku disana. We departed from Sibabau base around 3.45pm . When we reached we immediatly tahan pukat before low tide.Bukan apa takut ketuhuran. Memukat kembura kami jua tapi kembura masa atu cuti.Semasa menunggu ayer pasang, ada angin kuat serta hujan dan kilat.Sikit lagi kami kana kitan. inda jauh dari perahu kami.Dlm pukul 12.30 mlm baru tah kami membangkit dan tarus balik.Masa atu batman injured kana inject utik dan kitang. Sakitnya speak no use. Banyak pulang ikan kami dapat atu, tapi masalahnya banyak ikan beriting seperti sumbilang, kitang, belais, utik, bedukang dll.Once sampai balik kerumah, we started memisi ikan hingga 4.45 pagi.Our experience was very enjoyable walau pun kana inject ikan + memberi kembang bulu.Baik jua my partner ani pemberani. Our target ikan andapong inda sesampaian. Seekong pun inda ada. Kan kesana lagi kami nanti, menunggu bulan besar.

Team: Biasa saja .Batman and Wan the robin
Catch: Senangin, puput(spesis ikan yg jarang ada dan mahal),buntih, tangat, kitang, ketambak, kerapu, sumbilang, utik, bilis, pari dan macam lagi.
Lokasi: Sg Raya outlet
Good time netting. Ayer mula bergerak pasang.
Date: 12/13 Jun 2010.

Sunday, June 6, 2010

The two heros and the catch.
Jenis jenis ikan seperti kembura, bilis,kitang, pahat2,andapung,gulama, tangat,brusak, ketam dam mcm2 ada
Around 12.50. rihat tah kami untuk lunch with kembura + bilis + prawn .Menu masakan ikan masak asam pedas + kunyit.Chef cook biasalah chef batman.

Si wan pasal makan no 1. Abis tu olihnya.

Our plan to go fishing offshore was cancelled because the weather did not allow us to go. So we just went to actually to Bangau river for fishing and netting kembura. When we reached Bangau river where we always netting shrimps.Kami merambatlah. Seekor saja kami dapat udang.So terpaksa tah kami cancelled our fishing activity. We went to pulau Alang.Banyak kembura kami dapat plus ikan 2 lain lah around 17kg. Actually di sana atu mcm2 ikan we can catch, namely kitang gulama, andapung, tangat. We returned to base dlm pkl 5.00pm.ngalih tangahnya psl terpukat bilis tah kami jua. Padas tangan lai.... He..he.. Anyhow we enjoyed very much lah. Janji turun ke laut. Sanang tah hati tu.See you all in the next eposide.

Team: Bat and Wan
Catch: Macam macam ada
lokasi: Dari pulau Alang ke kenalian outlet.
teknik: memukat saja 1"1/4 and 1" 3 hon, 10 binata.
Date: Sunday 6 Jun 2010

Monday, May 31, 2010


The fish with 10 kg cermin2 ++ and the two heros.


Our catch namely cermin2,kelapahan, beberahan ,ungah, kursi bali hitam,ketambak, banana2,kursi, pari dan Mcm2 ada

Berpesta ikan and angin.

After few weeks I didnt go fishing offshore Jerudong due to weather di laut inda mengizinkan and commitment lain(pembuatan pukat baru utk di Sg Bangau dan jemputan kawin).At this time, baru tah menjadi. Our trip this time, We departed very early around 2.45 pm.On the way to Jerudong base, along Tungku road near IPA /UBD. Our car engine overheated because one of the water hosing to the engine burst.I thought inda tah jadi ni.Terpaksa tah mengimpot mekanik minta tolong cikgu Said (org laut jua). After 1 hour. baru tah settle.Sampai di Jerudong, low tide tia lagi. We reached to dibawah CP, mengail kursi kami sampai magrib, kan umpan pancing(dlm 8kg kursi)
Our fishing luck , night fishing not so very because because factor angin jua. Tapi early moring fishing, the time barat daya kan betiup kancang.masa atu tah kami berpesta.Ikannya lagi kancang lai.....Terkandung kami jua angin dan ombak dan hujan nya.Dlm masa ikan masih makan atu, terpaksa tah kami balik.Pasal 0mbaknya sudah macam mengila.So we returned di Jerudong base after a long water crusing and dancing on water around 8.30am.

Alhamdullilah, our rezeki this time was good.Walau pun sakit badan pasal ombak atu bah.

Team: Batman and wan
catch: Kelapahan,Beberahan, ungah, cermin2,lair2,kursi bali hitam,ketambak,kursi,sardin, pari dan mcm2 ada.
Teknik: Bejaul
Umpan: Sotong, kursi and titir.
Lokasi: Di bawah tkt CP
Good time fishing: Suboh and awal pagi.
Arus and ombak: inda berarus dan ombak barat tapat and daya.
Date: 30/31 May 2010.


Membuat Pukat

The last few days(last weekends).Batman inda turun2 pasal membuat pukat 3" , 2 suku dan pukat kembura. After few months turun2 di bangau.I found out that di seberang atu, around bangau zone. Zon berkenaan berpotensi banyak ikan seperti kembura, andupong, belanak, gelama dan mcm lagi.Pasal atu tah kediatu membuat pukat atu Siap sudah pukatnya 13 benata bukat 3" , 2 suku and 1" 3 hon .Hasilnya nanti tah, ada tu dalam blog atu. Menanti waktunya yg tepat dan sesuai.



Gambar semasa mengira mata pukat.Membuat pukat needs focus.Klu salah lain mcm jadinya.

Alat-alat yg diperlukan seperti patau, panir,pukat dan batu timah.


Sunday, May 16, 2010

Ani tah gambar kenang2an memukat dan mengail di Sg Bangau and Sg Kenalian
Our catch of the day.Pajal lauk2 kan seperti kembura, tangat , andapong and other species sana atu.

Low tide at sg Kenalian outlet.

Team: Batman and Wan
Catch of the day : Kerapu bini,kerapu, Baby beberahan,sumbilang,pahat2, kembura(basar2) , tangat,andapong
Lokasi Memancing: Raba 2 Sg Bangau
Lokasi memukat: Along Tg.Puan ke sg Kenalian.
Line and Hooks: biasa saja. 30lb trilene and hook 11-10 VMC.
Lunch menu: Nasi + ikan rebus masak asam pedas + ikan goreng.
Date: 16 Mei 2010


My plan to go to offshore fishing on saturday night tidak menjadi because of the weather condition not permitted. So untuk membuang gian we decided to go fishing and netting on the next day, sunday.As usual departed early morning at Sibabau base 6.00 am . Ramai org turun tangahnya bequeue kami kan turun and reached Bangau river at 6.20am. Payah kami kan belurih udang. About 27 ekor saja kami dapat.Mengail pun ikan inda makan.We went to many fishing spots yg terpilih.Inda jua berapa makan .Atu tah ganya olih kami mengail namely ikan kerapu bini ,kerapu ,baby beberahan.Di bangau pun I saw sebuah saja org mengail.We only spent fishing from 9.15 am until 11.00 am.Pasal inda berapa semangat kan mengail.Udang pun abis tia jua. Memukat kami kembura untuk kan dimasak.Belurih dalam sekilo .Singgah kami di pangkalan jetty rumah polis hutan di Tg Puan. Sana tah kami memasak, merabus kembura masak asam pedas.Nyaman ....eh.. lama inda makan kembura fresh.At 2.00pm baru tah kami mula memukat kembura lagi.Pajal kembura sana atu bro.kalaukan di ambil seriously.

Masa petang memukat kembura atu sikit lagi kami stuck on shallow water di sg kenalian. At that time the tide was very low. Very luck our boat could be pushed .Otherwise, terpaksa tah menunggu ayer pasang tinggi, dalam pukul 11.00 mlm baru tah dapat balik tu. Siok menurung perahu + tired + stressed and takut ada jua he..he...Because masa atu akhir sudah kan magrib.At last sampai jua kami balik at Sibabau base around 7.30pm kali. Pengalaman lama atu beguna jua. Masa ayer tuhur atu, dari sg kenalian balik. Keluar tah skill lama atu.Menulus/track aluh dalamnya menuju ke ujong sapo.Ok..atu saja see you all in the next series.



Saturday, May 8, 2010

Batman return fishing again

The two heros and the catch of the night/day
Our catch of the night/day namely ungah, lapak,anduping,banana2,pari,ayam laut,ngian2 dan mcm2 ada. Tekuyong ulih mengail pun ada. he. he..

Our trip this time to jerudong open sea adalah rezeki sedikit.We departed as usual around 5.15 pm from Jerudong base and reached to our first ground di bawah CP at 6.00pm.Inda lagi kami mengambil umpan, beli saja.Early evening our catch was good, banyak anduping kami dapat.Ganya ikan damit2 banyak.It was around 8.30pm ada angin meniup dari timor ke timor laut.Kancang jua lah angin atu until late 12.oo midnight baru tah night.Then we continued fishing lagi until morning. The sea was improving and calm waktu suboh.During that night memutik2 ganya kami.Ikan inda berapa makan pasal inda berarus tangahnya. Mula2 ku fikir, inda tah kami belurih ni but waktu subuh tah mula ikan makan.Bolih lah walau pun inda byk but we enjoyed very much fishing.At 7.00 am baru tah kami balik awal pasal ada function at my house, family gathering at 4.00pm sunday.

Team: Batman and Wan
Catch: Ungah,Lapak,anduping, belais, ayam laut,belais,ayam laut, banana2, ngian2, pari and mcm2 ada.Tekuyong pun ada olih mengail. he..hee
Lokasi: Takat Bawah CP, Takat2 bawah ID.
Teknik: Bottom fishing, manual pakai spool saja., Trolling jua.
Good time fishing: Magrib and Suboh
Line and Hook: Line 25lb - 60lb and hook size 16 - 8 VMC
Arus: Surface current(angin) dari barat dan bottom current dari timor laut.
Bait: Fresh titir, sulai, basong2 dan banana2.
Bait of the day: titir and sulai.
Date of fishing 8-9 Mei 2010(mlm Minggu)


Afternoon session . Ada small gathering at my house.Saja jumpa2 family and makan2.

Family gathering at Batman's residence

The family with the smile faces


Some of the family attending the gathering are busy serving their meals


Ketam masak curry flavour + taucue

Some of the menu is ketam masak curry flavour and ikan ungah masak asam pedas. hmm.....m. Kami masak 8kg ketam. habis .Ketam atu masa last Friday membintur di Bangau/sg raya dan ikan ungah ulih mengail di laut jerudong.

See you in the next edition.Salam untuk semua.




Friday, May 7, 2010

The team and the catch of the day.Ngalih jua mengatam ani rasanya.
Ani tah ulih kami katam(13kg) , kerapu bini, kerapu dan kembura(utk umpan).
Like this size tah banyak olih kami.Inda bedamit ketamnya.

As the same with previous trip .We departed very early at Sibabau Base at 5.25 am so that we could spend more time fishing.After we set up our fishing traps(80pcs),we immediatly rushed to netting shrimps.Inda beberapa beudang. Sedikit saja dapat.Our fishing report is not so good like last week.Ikan inda berapa makan. 3 ekor saja olih kami. The thing is we only spent about 2.5 hours fishing.I am not suprise ikan inda makan because inda ada orang memancing di Bangau. Sunyi sepi .Bunyi burung saja ada. he..he..Membubu ketam,inda jua berapa. Pasal ayer di luar bangau atu jerenih nampak tanah di ayer.When we moved our trap didalam sungai baru tah ada. Dalam 13kg. This time katamnya basar2.Inda bedamit tangahnya.Returned to base awal at 4.00pm.Pasal planning kan turun di jerudong the next day, Ahad.Ok see you all in the next episode.

Adalah rezeki sedikit.

Team: Batman and Wan
Catch: Katam kaluk,Kerapu bini,kerapu, kembura.
Lokasi : Sg Bangau, sg raya and Kenalian paradise.
Bait: Udang and kembura.
Good time fishing: Awal pagi ayer pasang.
Fishing teknik: Line sebatang pki batu bekatub.
Line and Hooks: line 30lb - 50lb trilene putih and size 11 - 12 VMC in belubang.

Friday, April 30, 2010

Batman go mengatam

Catch of the day this time, memancing inda banyak.katam ok lah ada jua 13 kg.


Biasa. Man of the day with the catch.
Basar2 mcm ani tah banyak di bubu.Gambar diambil waktu kan mengikat.kan belawan main pedangnya .he..he..

Ada lah.. rezeki

Team: Batman seorg saja.
Catch: Katam kaluk(12kg),Katam suri, kerapu bini(1) , kerapu(1) dan pahat2
Lokasi membintur: luar2 bangau dan kenalian.
Lokasi fishing: Dekat Kg Bugis dan Sg Kenalian.
Umpan: Udang rambat. Dlm 5 ekor per $.
Cuaca: Very fine.


The same like previous trip.But this time bintur inda byk dibawa 62 biji sahaja.Because petang awal ayer surut.Takut ketuhuran lagi.Fishing report, ikan inda makan tangahnya.Ayer atu terlampau bangat.Orang mengail dibangau pun inda ku meliat. I did not focus to fishing actually.Ingaukan membangkit bintur dan mengikat katam.Ayer lagi tuhur waktu petang.Takut2 membangkit bubu katam jln kaki like last week.Maklumlah sana atu.Mcm2 ada.Alhamdudillah.. ada jua rezeki olih membintur atu. Basar2 katamnya.Departed very early from Sibabau base 5.45am dan returned awal 4.30 pm.

 

blogger templates 3 columns | Blogger Templates