Monday, May 31, 2010


The fish with 10 kg cermin2 ++ and the two heros.


Our catch namely cermin2,kelapahan, beberahan ,ungah, kursi bali hitam,ketambak, banana2,kursi, pari dan Mcm2 ada

Berpesta ikan and angin.

After few weeks I didnt go fishing offshore Jerudong due to weather di laut inda mengizinkan and commitment lain(pembuatan pukat baru utk di Sg Bangau dan jemputan kawin).At this time, baru tah menjadi. Our trip this time, We departed very early around 2.45 pm.On the way to Jerudong base, along Tungku road near IPA /UBD. Our car engine overheated because one of the water hosing to the engine burst.I thought inda tah jadi ni.Terpaksa tah mengimpot mekanik minta tolong cikgu Said (org laut jua). After 1 hour. baru tah settle.Sampai di Jerudong, low tide tia lagi. We reached to dibawah CP, mengail kursi kami sampai magrib, kan umpan pancing(dlm 8kg kursi)
Our fishing luck , night fishing not so very because because factor angin jua. Tapi early moring fishing, the time barat daya kan betiup kancang.masa atu tah kami berpesta.Ikannya lagi kancang lai.....Terkandung kami jua angin dan ombak dan hujan nya.Dlm masa ikan masih makan atu, terpaksa tah kami balik.Pasal 0mbaknya sudah macam mengila.So we returned di Jerudong base after a long water crusing and dancing on water around 8.30am.

Alhamdullilah, our rezeki this time was good.Walau pun sakit badan pasal ombak atu bah.

Team: Batman and wan
catch: Kelapahan,Beberahan, ungah, cermin2,lair2,kursi bali hitam,ketambak,kursi,sardin, pari dan mcm2 ada.
Teknik: Bejaul
Umpan: Sotong, kursi and titir.
Lokasi: Di bawah tkt CP
Good time fishing: Suboh and awal pagi.
Arus and ombak: inda berarus dan ombak barat tapat and daya.
Date: 30/31 May 2010.


Membuat Pukat

The last few days(last weekends).Batman inda turun2 pasal membuat pukat 3" , 2 suku dan pukat kembura. After few months turun2 di bangau.I found out that di seberang atu, around bangau zone. Zon berkenaan berpotensi banyak ikan seperti kembura, andupong, belanak, gelama dan mcm lagi.Pasal atu tah kediatu membuat pukat atu Siap sudah pukatnya 13 benata bukat 3" , 2 suku and 1" 3 hon .Hasilnya nanti tah, ada tu dalam blog atu. Menanti waktunya yg tepat dan sesuai.



Gambar semasa mengira mata pukat.Membuat pukat needs focus.Klu salah lain mcm jadinya.

Alat-alat yg diperlukan seperti patau, panir,pukat dan batu timah.


Sunday, May 16, 2010

Ani tah gambar kenang2an memukat dan mengail di Sg Bangau and Sg Kenalian
Our catch of the day.Pajal lauk2 kan seperti kembura, tangat , andapong and other species sana atu.

Low tide at sg Kenalian outlet.

Team: Batman and Wan
Catch of the day : Kerapu bini,kerapu, Baby beberahan,sumbilang,pahat2, kembura(basar2) , tangat,andapong
Lokasi Memancing: Raba 2 Sg Bangau
Lokasi memukat: Along Tg.Puan ke sg Kenalian.
Line and Hooks: biasa saja. 30lb trilene and hook 11-10 VMC.
Lunch menu: Nasi + ikan rebus masak asam pedas + ikan goreng.
Date: 16 Mei 2010


My plan to go to offshore fishing on saturday night tidak menjadi because of the weather condition not permitted. So untuk membuang gian we decided to go fishing and netting on the next day, sunday.As usual departed early morning at Sibabau base 6.00 am . Ramai org turun tangahnya bequeue kami kan turun and reached Bangau river at 6.20am. Payah kami kan belurih udang. About 27 ekor saja kami dapat.Mengail pun ikan inda makan.We went to many fishing spots yg terpilih.Inda jua berapa makan .Atu tah ganya olih kami mengail namely ikan kerapu bini ,kerapu ,baby beberahan.Di bangau pun I saw sebuah saja org mengail.We only spent fishing from 9.15 am until 11.00 am.Pasal inda berapa semangat kan mengail.Udang pun abis tia jua. Memukat kami kembura untuk kan dimasak.Belurih dalam sekilo .Singgah kami di pangkalan jetty rumah polis hutan di Tg Puan. Sana tah kami memasak, merabus kembura masak asam pedas.Nyaman ....eh.. lama inda makan kembura fresh.At 2.00pm baru tah kami mula memukat kembura lagi.Pajal kembura sana atu bro.kalaukan di ambil seriously.

Masa petang memukat kembura atu sikit lagi kami stuck on shallow water di sg kenalian. At that time the tide was very low. Very luck our boat could be pushed .Otherwise, terpaksa tah menunggu ayer pasang tinggi, dalam pukul 11.00 mlm baru tah dapat balik tu. Siok menurung perahu + tired + stressed and takut ada jua he..he...Because masa atu akhir sudah kan magrib.At last sampai jua kami balik at Sibabau base around 7.30pm kali. Pengalaman lama atu beguna jua. Masa ayer tuhur atu, dari sg kenalian balik. Keluar tah skill lama atu.Menulus/track aluh dalamnya menuju ke ujong sapo.Ok..atu saja see you all in the next series.



Saturday, May 8, 2010

Batman return fishing again

The two heros and the catch of the night/day
Our catch of the night/day namely ungah, lapak,anduping,banana2,pari,ayam laut,ngian2 dan mcm2 ada. Tekuyong ulih mengail pun ada. he. he..

Our trip this time to jerudong open sea adalah rezeki sedikit.We departed as usual around 5.15 pm from Jerudong base and reached to our first ground di bawah CP at 6.00pm.Inda lagi kami mengambil umpan, beli saja.Early evening our catch was good, banyak anduping kami dapat.Ganya ikan damit2 banyak.It was around 8.30pm ada angin meniup dari timor ke timor laut.Kancang jua lah angin atu until late 12.oo midnight baru tah night.Then we continued fishing lagi until morning. The sea was improving and calm waktu suboh.During that night memutik2 ganya kami.Ikan inda berapa makan pasal inda berarus tangahnya. Mula2 ku fikir, inda tah kami belurih ni but waktu subuh tah mula ikan makan.Bolih lah walau pun inda byk but we enjoyed very much fishing.At 7.00 am baru tah kami balik awal pasal ada function at my house, family gathering at 4.00pm sunday.

Team: Batman and Wan
Catch: Ungah,Lapak,anduping, belais, ayam laut,belais,ayam laut, banana2, ngian2, pari and mcm2 ada.Tekuyong pun ada olih mengail. he..hee
Lokasi: Takat Bawah CP, Takat2 bawah ID.
Teknik: Bottom fishing, manual pakai spool saja., Trolling jua.
Good time fishing: Magrib and Suboh
Line and Hook: Line 25lb - 60lb and hook size 16 - 8 VMC
Arus: Surface current(angin) dari barat dan bottom current dari timor laut.
Bait: Fresh titir, sulai, basong2 dan banana2.
Bait of the day: titir and sulai.
Date of fishing 8-9 Mei 2010(mlm Minggu)


Afternoon session . Ada small gathering at my house.Saja jumpa2 family and makan2.

Family gathering at Batman's residence

The family with the smile faces


Some of the family attending the gathering are busy serving their meals


Ketam masak curry flavour + taucue

Some of the menu is ketam masak curry flavour and ikan ungah masak asam pedas. hmm.....m. Kami masak 8kg ketam. habis .Ketam atu masa last Friday membintur di Bangau/sg raya dan ikan ungah ulih mengail di laut jerudong.

See you in the next edition.Salam untuk semua.




Friday, May 7, 2010

The team and the catch of the day.Ngalih jua mengatam ani rasanya.
Ani tah ulih kami katam(13kg) , kerapu bini, kerapu dan kembura(utk umpan).
Like this size tah banyak olih kami.Inda bedamit ketamnya.

As the same with previous trip .We departed very early at Sibabau Base at 5.25 am so that we could spend more time fishing.After we set up our fishing traps(80pcs),we immediatly rushed to netting shrimps.Inda beberapa beudang. Sedikit saja dapat.Our fishing report is not so good like last week.Ikan inda berapa makan. 3 ekor saja olih kami. The thing is we only spent about 2.5 hours fishing.I am not suprise ikan inda makan because inda ada orang memancing di Bangau. Sunyi sepi .Bunyi burung saja ada. he..he..Membubu ketam,inda jua berapa. Pasal ayer di luar bangau atu jerenih nampak tanah di ayer.When we moved our trap didalam sungai baru tah ada. Dalam 13kg. This time katamnya basar2.Inda bedamit tangahnya.Returned to base awal at 4.00pm.Pasal planning kan turun di jerudong the next day, Ahad.Ok see you all in the next episode.

Adalah rezeki sedikit.

Team: Batman and Wan
Catch: Katam kaluk,Kerapu bini,kerapu, kembura.
Lokasi : Sg Bangau, sg raya and Kenalian paradise.
Bait: Udang and kembura.
Good time fishing: Awal pagi ayer pasang.
Fishing teknik: Line sebatang pki batu bekatub.
Line and Hooks: line 30lb - 50lb trilene putih and size 11 - 12 VMC in belubang.

 

blogger templates 3 columns | Blogger Templates